Juniortouren div.2 på Waxholms GK

Publicerat: 2024-06-02 - 19:58 - Skrivet av Mathias Zetterlund

I magiskt golfväder samlades i helgen några av Stockholms och Sveriges bästa juniorer för att göra upp om vinsten i Juniortouren Div 2 på Waxholms Golfklubb. Svenska Juniortouren samlar golfare i åldrarna 13 till 21 och är till för de som spelat på klubb- och distriktsnivå och nu vill ta nästa kliv.

Touren har fyra nivåer: division 3, division 2 och division 1 och elit. På samtliga nivåer spelas tävlingarna som
scratchtävlingar, utan handicap. Prestation från tidigare tävlingar på Touren samt juniorens placering på SGF Golf Ranking avgör på vilken nivå hen spelar. Spelar man tillräckligt bra på en nivå flyttas man upp till nästa.
I helgens tävling på Waxholms GK fanns inte bara en vinst att jaga utan också 2 åtråvärda uppflyttningsplatser vikta för killar och 1 uppflyttningsplats för tävlingens bästa tjej.
Som arrangör till helgens tävling stod vår egna juniorkommitté med Pernilla Herolf i spetsen. Pernilla hade administrerat tävlingen på förhand väl. TD för tävlingen Anders Bergh hade varit ute och inspekterat banan tidigare i veckan och på
morgonen var banpersonalen ute tidigt och klippte greenerna för oss och gav banan en sista touch. Allt var noga förberett och med hjälp av större delen av juniorkommittén, flera engagerade föräldrar och några ytterligare inringda klubbvänner och seniorer, lyckades vi som klubb genomföra ett mycket proffsigt och trevligt arrangemang. Vi började med registrering tidigt vid 7 på morgonen och avslutade med prisutdelningen sent på kvällen vid 20. Vi hade forecaddies ute på de hål som har mest gömd sikt, vi hade scoringarea och leaderboard rapportering både på stora tavlan utanför klubbhuset och semi-live via mingolf.se. Tävlingen hade många engagerade åskådare som passade på att njuta av det fina vädret och vår bana och följa juniorerna från klubbhuset eller ute på banan. Även om det fläktade in från havet så var det för många spelare väldigt varmt och nästan tryckande ute på banan så vi såg till att åka runt med vattendunkar för att erbjuda juniorerna påfyllning av sina vattenflaskor.


Från Svenska Golfförbundet hade vi Anders Bergh som Tournament Director och ytterligare 2 domare som alla 3 åkte runt på banan i varsin bil under hela dagen och bistod juniorerna som hade regelfrågor eller hamnat i trubbel för att inte spelet skulle
stoppa upp. På den nivå av tävlingar är det bla viktigt att hålla tiden och juniorerna fick vid start inte bara med sig ett scorekort och information om varje håls flaggplacering utan också ett tidsschema så att de i bollen skulle hjälpas åt.
Ett stort tack också till Lina & Mathias med team som bistod oss på bästa sätt från tidig morgon till kväll med både frukost, drickor, luncher, glass och chips. Med ett startfält på 70 elit-juniorer som spelade 36 hål scratch med lunch däremellan så flöt allt på mycket bra. Det fanns färdiga goda smörgåsar tidigt vid 7 för de som behövde förstärkning, alla fick lunch i tid och kunde njuta och vila mellan ronderna. De som behövde förkovrade sig med både handskar, kepsar och bollar från shoppen. Alla var nöjda och vi fick beröm för klubbhusets nya facelift och att det fanns en ”riktig” shop och bra resturang på klubben.

Glädjande nog hade vi flera Vaxholmare med i tävlingen. Felicia Wadströmer som ni i vanliga fall möter bakom disken i shopen och receptionen hade tillsammans med Ludwig Kohl och Ludvig Tengblad fått varsitt av de 3 wildcards vi hade att dela ut som arrangör av tävlingen. Vi hade också Fredrik Lilliehöök med från WGK och Nicolas Bynélius som kvalat in efter att han vunnit förra Juniortouren s Div 3 omgång på Täby GK för någon vecka sedan. Det är alltid en ära som arrangerande klubb att ha flera röda tävlingströjor med i startfältet.

Så till själva tävlingen och startfältet….
Många av våra Stockholmsklubbar fanns representerade. Vi hade också förmånen att ha flera långväga spelare med oss ute på banan med några juniorer från bla Gävle, Piteå, Visby Golfklubb och även spelare som rest från Åland för att vara med
på tävlingen, vilket var kul. Störst representation hade vi från Österåkers Golfklubb som hade hela 9 spelare med, varav flera går på Golfgymnasiet i Österåker tillsammans med våra tidigare juniorer Arvid och William Herolf. Även om golf är en
individuell sport så är det något visst med att komma ihop som lag. Fritt inspel gällde under veckan innan tävlingsdagen för spelarna vilket flera hade nyttjat.
Tävlingsformatet var slagspel scratch över 36 hål ( 18+18) med start från både tee 1 och 10. Pojkarna spelade från tee 59 och flickorna tee 49.
Vi hade förmånen under tävlingen att se riktigt riktigt fin golf och makalösa scorer. Det var många birdies och många långa fina och raka slag. Vi hade några missöden med bla en borttappad 60-gradare och ett driverskaft som gick av för en av spelarna i början av rundorna. Men som tur var fanns servicetekniker (läs: pappa) nära till hands som kunde bistå.
Andreas Palmgren från AIK Golfklubb lyckades med prestationen att krossa våra sista 9 hål på dagens sista runda med 5 birdies och en score på 31 slag över 9 hål.

Vinnaren Daniel Mårtensson från Ågesta Golfklubb vann på en totalscore av 143 slag (69+74) vilket han förärades med både plakett, presentkort, bollar och en av de ärofyllda uppflyttningsplatser till nästa omgång av Juniortouren Div. 1. Andra platsen
och den andra uppflyttningsplatsen kneps av inte mindre än vår egne Nicolas Bynélius som gick runt på 144 slag (70+74), dvs 3 under banans par på första varvet och sedan ett stabilt andra varv vilket gjorde att han kom in i klubbhuset med en
totalscore på 2 under banans par. Fredrik Lilliehök slutade på en delad 25e plats med 155 slag och av våra 3 wildcards
kom Ludwig Kohl in med 163 slag, Ludvig Tengblad med 171 slag och Felicia Wadströmer med XXX slag.

Våra kompisar och fd Waxholmare William och Arvid Herolf slutade på en 8e respektive 17e plats.
Vinnare i flickklassen blev Nico Silow från Haninge Golfklubb som hade en fin totalscore på 146 slag.
Prisutdelningen avnjöts i försommarens kvällssol ute på klubbhusets altan med havet och båtarna i bakgrunden. TD Anders Bergh öppnade prisutdelning med att tacka klubben för arrangemanget och den fina banan. Vi fick extra beröm för våra fina greener vilket var kul att höra. Det var så roligt att få arrangera tävlingen och hela funktionärslaget njöt lite extra när allas vår Nico fick gå fram och ta emot sitt andra pris. Vi är så glada och stolta för Nicholas och hans bedrift och prestation. Han är
den väl värd. En lugnare, ödmjukare och engagerad golfare får man leta efter och han är väl värd de fina tävlingsscorer han drar in. Ett stort grattis till Nico från oss alla!

Mer info om juniortouren finns på Golf.se - Juniortävlingar