En kämpig vinter och vår

Publicerat: 2022-04-25 - 19:44 - Skrivet av Mathias Zetterlund

Invintringen av banan i november och december gick bra, förberedelserna från banpersonalen och GolfStar var enligt plan, dessutom kom frost och tjäle smygande i rätt takt. Innan jul när alla gick på lite välförtjänt ledighet trodde personalen med greenkeepern Pelle Gripenberg i spetsen att det kommer bli en bra övervintring.

Men så blev det inte. Sen slog det till, denna vinter har varit extremt hård mot banan. Redan i mitten avjanuari hade greenerna fått skador pga den kraftiga isbildningen. Efter det kom ytterligare smältning och kyla varvat. En stor del av anledningen är frystorka som kommit av extremt kalla nätter, kombinerat med mycket låg marktemperatur med långdragen tjäle som följd.

Banpersonalen har gjort allt i sin makt före/under/efter och det finns inget som kunde gjorts annorlunda. Som en jämförelse har inget gjorts på korthålsbanan och det visar att alla förberedelser i invintringen inte givit något resultat, vi ser samma problem på båda banorna.

Vår grässort Poa ”vitgröe” är känslig för att ligga under is under lång tid, vilket skett i år. Men det positiva är att den fröar av sig själv, varav det finns miljoner frön i varje green, så med värme dygnet runt kombinerat med nederbörd återhämtar det sig självt. GolfStar har nu luftat, dressat, gött och klippt, allt för en snabbare återhämtning.

Allt detta tillsammans med att bevattningssystemet har fått vissa skador gör detta år till ett rekordår, tyvärr i negativ bemärkelse. Det är tyvärr den sämsta vintern på över 20 år för just Waxholms bana, men vi ser samma problem på andra banor runt om i Stockholm, inte unikt för oss. Men skam den om ger sig.

Det positiva är att ombyggnationen går bra. I början av maj kommer 4.000m 2 färdigt gräs som skall rullas ut på de nya tees som byggts, runt de nya bunkrarna och runt flera greenområden. De gamla bunkrarna på fairway, som blir gräsbunkrar, kommer att sås.

Som summering kan man säga att Kung Bore vann i år, men våren och sommaren vinner i längden, även om det blir lite senare start för Waxholms bana. Vi ser fram emot ytterligare en fantastisk säsong ute på GolfStar Waxholm, och hoppas att alla golfare och medlemmar kan stötta personalen på banan som sliter hårt nu.

/GolfStar Waxholm och Waxholms Golfklubb