Dags att vakna

Publicerat: 2022-05-08 - 17:18 - Skrivet av Mathias Zetterlund

Härom dagen tog jag en tur runt banan med vår greenkeeper Pelle Gripenberg. Normalt sett hade det varit fullt drag på banan med fullbokade bollar. Nu var det tyst och stilla. Bara banarbetarna var på banan och jobbade.
Det var enkelt att konstatera att så här mycket "stryk" har vår bana aldrig fått under de 30 år som den funnits. Flera greener sover fortfarande en djup vintersömn så man får lust att springa fram och gasta att nu är det dags att vakna. Pelle och jag kröp på några greener för att hitta någon form av spirande gräs. Och kanske är det lite på gång...
Det är också intressant att se hur många av greenerna är ondulerade, trots att man tror att de är plana. Det syns så väl där det stått vatten och bildats is om vartannat. Där är det brunt. Fairways är också skadade av vintern men det är på nåt sätt enklare att leva med det än med ojämna och hoppiga greener.
Nu hoppas vi på värme och regn så kanske de flesta greenerna och fairways vaknar till.
Oavsett, är det premiär den 12 maj, troligtvis med 12 hål, första nio och 16, 17 och 18. Resten öppnas veckan därpå.
Det positiva är att ombyggnationen av hålen 10, 11, 12, 13 och 15 går planenligt. 4000 kvm gräs är utrullat där till exempel sandbunkrar har ersatts av gräsbunkrar. Nya tees på hål 11 blir en höjdare och inspelet mot green på 12an känns späntade med en avrinningsyta istället för en djup greenbunker och hål 13 har blivit av med den stora fairwaybunkern till höger och den mindre till vänster och båda greenbunkrarna är ombyggda för att bara nämna några nyheter.
Den 7 maj körde vi vår första After Golf med scrambletävling på korthålsbanan (se särskild artikel), prylbytartält, puttningstävling, DJ och en gourmettallrik signerad restaurang Humlan till medlemmarna. Det känns som den här formen av tillställning funkar perfekt. Lagom pretentiöst och chans för medlemmar att umgås. Du som missade detta, skriv in 18 juni för då kör vi igen med samma vinnande koncept. Välkommen till en spännande golfsäsong på Waxholmsanläggningen.
Anders Örnevall, ordförande Waxholms GK