Grisattack - igen

Publicerat: 2022-09-25 - 06:55 - Skrivet av Mathias Zetterlund

Det har varit försåtligt lugnt ett bra tag när det gäller vildsvinen och deras framfart på fairways. Men härom dagen slog dom till igen. Fairway på hål 15 blev illa tilltygad då grisarna lyckades böka upp 200-300 kvadrat. "Men vi har ju elstängsel", sa jag till vår greenkeeper Pelle Gripenberg. " Någon hade klippt tråden", svarade han
Så "någon" saboterar vår verksamhet, kanske nån hundägare som inte gillar att hunden får en elsnytning när den springer på tråden? Hur som helst har GolfStar och Pelle kontakt med ett jaktlag på Bogesund genom viltförvaltaren Teodor Wilsson. Jag kontaktade honom för att höra hur det egentligen står till med grisstammen på Bogesund.
– Om vi ser tillbaka några år var stammen mycket större för tre år sedan. Men våren 2021 sköt vi många grisar samtidigt som det var dålig föryngring, det vill säga det föddes färre kultingar.
Men förra året började stammen växa igen, om än försiktigt. 
– Men vi gjorde ett misstag, säger Teodor Wilsson. Vi sköt en äldre brunstig sugga. Då tror man kanske att problemet är löst men i flocken betyder det att  de yngre blir brunstiga istället. Det blev helt enkelt fler kullar när fler suggor parade sig. Det är dessa yngre suggor med sina kultingar som nu springer omkring i skogen och gärna tar sig ut på golfbanan. 
Teodor Wilsson menar att det just nu råder en obalans i i stammen. Det är för många unga suggor och dom inte är lika smarta som de äldre. 
– Vi ska fortsätta skjuta av men spara de äldre suggorna som lärt sig att golfbanor är farliga att vara på. En sugga som blivit av med nån kulting, aktar sig i fortsättningen och undviker golfytorna.
Säger Teodor Wilsson och räknar med många fler nattpass under hösten för att hålla stammen på en lagom nivå.

Till sist - jag åkte runt med greenkeepern för några dagar sedan för att kolla igenom banan. Vi bestämde oss för att kolla hur många bunkrar som var krattade. Ingen av alla vill kollade! Det var fotspår i varenda en. Vad är det som händer med vårt personliga ansvar för andra spelare? 
För att dock avsluta med något trevligt och positivt. Golfrestaurangen Humlan har bestämt att köra julbord även i år. Vid två tillfällen, 10 och 17 december, kan ni njuta av alla julbordets läckerheter. Bord bokas med restaurangen direkt på plats eller via deras Facebooksida (Waxholms Golfrestaurang Humlan)          och priset är 585 kronor per person. Vill du stötta restaurangen är detta ett ypperligt tillfälle. 

Anders Örnevall, ordförande Waxholms Golfklubb
anders.ornevall@gmail.com